Главная » Краса і здоров'я » Яблучний оцет: приправа або ліки?

Яблучний оцет: приправа або ліки?

 

Свойства яблочного уксуса Яблучний оцет отримують шляхом бродіння соку або пюре, зроблених з найсолодших і стиглих яблук. В процесі ферментації розчин не тільки насичується кислотами (яблучної, молочної, лимонної, щавлевої), в нього в практично незмінному вигляді переходять найбільш корисні речовини, зосереджені в цих чудових плодах. В результаті продукт стає справжнім концентратом вітамінів і мікроелементів. Незважаючи на те, що наукового підтвердження лікувальних властивостей яблучного оцту не існує, практика його успішного застосування в терапевтичних і косметичних цілях настільки широка, що її неможливо ігнорувати.

Властивості яблучного оцту і його використання в народній медицині

Яблучний оцет містить велику кількість провітаміну A, який є активним антиоксидантом, сприяє уповільненню процесів старіння і знижує ймовірність розвитку злоякісних новоутворень. Пектин, що переходить в розчин з сировини, допомагає організму створювати запаси глікогену і оптимізувати обмін глюкози, що знижує апетит і перешкоджає ожирінню. Органічні кислоти діють як антисептики, що захищають людину від патогенних мікроорганізмів. Калій допомагає оптимізувати водно-сольовий баланс, а кальцій відіграє найважливішу роль в нормальному функціонуванні нервової системи. Залізо покращує склад крові. Яблучний оцет багатий бором, що сприяє засвоєнню кальцію, дефіцит його негативно позначається на стані кісток.

У народній медицині водний розчин яблучного оцту рекомендують використовувати для прийому всередину при:

  • Залізодефіцитною анемії;
  • артрит;
  • жовчнокам'яну хворобу ;
  • Астмі;
  • Захворюваннях шлунка і дванадцятипалої кишки, що характеризуються зниженою кислотністю;
  • дисбактеріоз;
  • геморой;
  • Подагрі;
  • псоріаз і екзема;
  • варикозної хвороби;
  • патології щитовидної залози;
  • цистит і сечокам'яної хвороби;
  • Цукровому діабеті;
  • Безсонню;
  • Хворобливихменструаціях;
  • атеросклерозу;
  • гіпертонії і хворобах серця;
  • Головний і зубний біль;
  • алкоголізму.

Крім того, розчин яблучного оцту широко використовується як зовнішній антисептичний засіб для омивання ран, укусів комах і ударів, полоскання горла, промивання носових пазух або інгаляцій. Він допомагає впоратися із зовнішніми і кишковими паразитами, вживається при опіках, грибкових захворюваннях нігтів і шкіри стоп, шкірних висипах різного походження.

Перш ніж застосовувати розчин яблучного оцту в терапії конкретного захворювання, слід врахувати три важливих моменти:

  • Це засіб не є панацеєю або заміною традиційного медикаментозного лікування. Повністю позбавитися від хронічного чи гострого запального захворювання тільки за допомогою яблучного оцту неможливо. Навпаки, відмовившись від інших методів лікування можна запустити хворобу;
  • Чудові властивості яблучного оцту в повній мірі проявляються тільки в тому випадку, коли вживається натуральний продукт, виготовлений з якісної сировини. Найкраще для цього підходить оцет, зроблений самостійно з яблук, вирощених без застосування шкідливої ​​хімії (наприклад, у власному саду). Продукт, що продається в магазинах, найчастіше виробляється з відходів виробництва соків або компотів, і для застосування в медичних цілях не годиться;
  • Не варто лікуватися яблучним оцтом, не отримавши дозволу лікаря і не з'ясувавши, як подібна терапія поєднується з прийомом традиційних ліків.

Використовуючи яблучний оцет як терапевтичний засіб, слід пам'ятати про те, що безконтрольний прийом всередину великої кількості кислоти може викликати ускладнення з боку органів шлунково-кишкового тракту. Тому ні в якому разі не можна порушувати визначену дозування або намагатися приймати більш концентровані розчини, щоб вилікуватися швидше.

Застосування яблучного оцту в косметології

Яблучний оцет використовується у вигляді розчину, в складі масок, лосьйонів і т. д. в наступних цілях:

  • Виведення сухих натоптишів і мозолів;
  • Зменшення пітливості ніг;
  • Полоскання волосся для посилення їх блиску і збільшення обсягу;
  • Усунення лупи;
  • Підвищення гладкості і пружності шкіри;
  • Загоєння дрібних пошкоджень і сонячних опіків;
  • Боротьба з целюлітом в проблемних зонах.

Применение яблочного уксуса в косметологии

Окремо варто сказати про використання розчину яблучного оцту для зниження ваги. Існує кілька схем прийому цього засобу, які реально сприяють схудненню. Однак вживання яблучного оцту є несумісним з «голодними» дієтами, розвантажувальними днями і іншим харчовим екстримом: потрапляння кислого розчину в порожній шлунок може призвести до дуже сумних наслідків. Всі способи застосування яблучного укусу для схуднення розраховані на тривалий прийом і не мають нічого спільного з методиками термінової корекції ваги.

Яблучний оцет не є лікарським засобом, офіційно визнаним медициною, але і вважати його просто приємною приправою теж не варто. Очевидно, що це продукт, дуже корисний для здоров'я людини, особливо при грамотному і відповідальному використанні.

6/1

 

загрузка...

Оставить комментарий

Ваш email нигде не будет показанОбязательные для заполнения поля помечены *

*